
Çocuklarda Ateş
Ortam ısısına göre uygun giyinmiş ve 30 dakikadır istirahatte olan çocukta, tekniğine uygun olarak ölçülen kulaktan 37.8˚C veya koltuk altından 37.3˚C üzerindeki değerler ateş olarak kabul edilir.
Vücudun mikroplara karşı gösterdiği reaksiyonun sonucu ateş yükselir. Hafif yüksek sıcaklıklarda bağışıklık sistemi daha iyi çalışmaktadır. Bu nedenle hastalık dönemlerinde çocuklarda ateş normal hatta bir miktar faydalıdır; ancak belirli bir sıcaklığın üzerindeki değerler ciddi hasarlar yaratabileceği için ateşi düşürmek gerekir.
İlk 3 aylık bebeklerde ateş ciddi bir enfeksiyonun bulgusu olabilir. Özellikle de 39˚ C ve üstü ateşlerde çocuğun mutlaka doktora götürülmesinde fayda vardır.
Ateşli çocuklara yaklaşımda, ateşin şiddetti, çocuğun genel durumu ve ateşin süresi önemlidir. Ateş kulaktan 39˚ C veya koltuk altından 38.5˚ C üzerinde ve çocuğun genel durum iyi değilse hemen bir doktora götürülmelidir. Çocuğun genel durumunun iyi olduğu, ateşin kulaktan 39˚ C veya koltuk altından 38.5˚ C üzerinde olmasa bile 5 günden uzun süren ateşlerde de doktor muayenesi yapılması önemlidir.
Ateş durumunda çocuğun giysileri soyulur, ortam ısısı düşürülür ve bol sıvı (anne sütü alan bebeklerde anne sütü, ek gıda başlandıktan sonra su) içirilir. Ateş kulaktan 39˚ C veya koltuk altından 38.5˚ C üzerinde ise ateş düşürücü verilir. Ateş düşürücü olarak en sık parasetamol grubu ilaçları tercih ediyoruz. 6. aydan sonra ibuprofen grubu ilaçlar da verilebilir.
Ateş düşürücü verildikten sonra bebeğimiz 3 aydan büyük, ateşi düşmüyor veya ateşli havale geçirme öyküsü varsa ılık duş aldırıyoruz. Ilık uygulama; ya ılık su ile ıslatılmış bez veya pamuğun koltuk altına, alına ve kasıklara yerleştirilmesi ya da ılık duş aldırılmasıdır. Ateş 1oC düşünceye kadar ılık uygulamaya devam edilir. Ateş normale gelinceye kadar ılık uygulama yapılmaz. Ateş 1oC düşürüldükten sonra çocuk, bezi ve atleti giyindirilmiş olarak ateşi normale dönünceye kadar bekletilebilir.
