
İnfantil Kolik
Bebeklerde 1-4. aylar arasında görülen, altta yatan organik bir nedenin olmadığı, yatıştırılması zor ve uzun süren ağlama ataklarıdır. Ağlama atakları bebek 4-6 haftalık olduğunda başlar ve 3-4 aylık olduğunda azalarak kesilir. Ağlama ataklarının en tipik özelliği öğleden sonra ve akşam saatlerinde başlamasıdır. Ataklar sırasında bebek rahatsız, sıkıntılı ve telaşlı görünümdedir; dizlerini karnına doğru çeker ve yüzü kızarır.
İnfantil koliğin tanısı ayrıntılı öykü ve muayene ile mümkündür. Bebekte ateş, emmede azalma, kanlı-yağlı-mukuslu dışkılama, karında gerginlik, büyüme geriliği, ciltte döküntüler ve muayenede saptanan anormal bulgular varlığında başka hastalıklar açısından ileri incelemeler yapılmalıdır. Laktaz enzimi aktivitesinde geçici düşüklük, inek sütü protein alerjisi ve reflünün de benzer ağlama ataklarına neden olabileceğini bilmek ve buna göre bebeği değerlendirmek gerekir.
Tedavide esas amaç, bebeğe bakım veren kişilerin bebeğin gelişimindeki bu zorlu dönemi atlatmasına yardımcı olmaktır. Ailenin kaygı düzeyine yönelik davranışsal öneriler ve beslenmeyi düzenlemek en önemli yaklaşımdır. Probiyotikler, laktaz enzimi, bitkisel damlalar ve fermente formül sütlerin etkinliği kanıtlanmamıştır.
