
Fonksiyonel İshal
Süt çocukluğu veya okul öncesi dönemde, dört hafta veya daha fazla süreyle, günde üç defa veya daha fazla bol miktarda şekilsiz, ağrısız dışkılama olarak tanımlanır. Fonksiyonel ishalde besin ve sıvı emiliminde bir problem olmadığı için bebek yeterli kalori tüketiyor ise gelişme geriliği olmaz, tek bulgu sık ve yumuşak dışkılamadır. Bu tablo çoğunlukla okul çağına kadar düzelir.
Fonksiyonel ishal fazla miktarda meyve suyu ve karbohidrat (früktoz ve sorbitol) tüketimi nedeniyle olmaktadır. Bu çocuklarda dışkıda tipik olarak mukus ve/veya sindirilmemiş besin artıkları görülebilmektedir. Dışkı pis kokulu olabilmektedir. Dışkıda yağ ve kan yoktur. Gün içinde dışkı karakteri değişkenlik gösterebilir. Dışkı sayısı gün içinde 2-10 kez olabildiği gibi günden güne de değişebilir.
Öykü alma ve muayenenin detaylı ve dikkatlice olması kronik ishale neden olabilen hastalıkları belirlemede önemlidir. Laktoz intoleransı, enfeksiyon sonrası uzamış ishal sendromu, besin alerjileri, çölyak hastalığı, kistik fibrozis, antibiyotik ilişkili ishal, inflamatuvar bağırsak hastalığı, paraziter enfeksiyonlar, bağışıklık yetmezliği ve daha birçok hastalık kronik ishal ile seyreder. Bu nedenle fonksiyonel ishali bu hastalıklardan ayırmak için tetkikler yapılması gerekir.
Fonksiyonel ishal tedavisinde diyetin düzenlenmesi esastır. Aşırı beslenme, özellikle de aşırı meyve suyu, früktoz ve sorbitol tüketimi engellenmelidir. Diyetteki yağ ve lif miktarı düşükse artırılması gerekir. Fonksiyonel ishalde ilaç tedavisinin yeri yoktur.
